We leven in een veranderende samenleving waarbij diverse ontwikkelingen om een andere aanpak en aanpassingsvermogen vragen. Alle veranderingen hebben namelijk effect op de rol van de gemeente ten opzichte van inwoners. De belangrijkste verandering is misschien wel dat we van een alwetende gemeente, die alles organiseert, verschuiven naar een gemeente, waarin de inwoner vaker aan het roer staat. We werken meer samen met de samenleving en hebben veel contact met onze inwoners, ondernemers, instellingen, dorpsbelangen en wijkverenigingen. We luisteren en handelen ook bij initiatieven die vanuit de samenleving komen en ondersteunen deze waar nodig en mogelijk. We werken daarbij zo veel mogelijk samen met andere partijen, zoals de Politie, Carrefour en Mercatus.
Voor alle medewerkers geldt dat we daarmee moeten leren omgaan en flexibel, “agile” worden. Een economische opleving, de nieuwe Omgevingswet, de roep om samenwerking, verdergaande digitalisering: het zijn voorbeelden van ontwikkelingen die maken dat we als gemeente sneller en vaker horen te anticiperen op steeds veranderende omstandigheden. Ook inwoners dagen we door middel van het coalitieakkoord uit om hier aan mee te doen.
De afgelopen jaren experimenteerden we met andere manieren van organiseren en werken. Het model Passend Organiseren ligt hieraan ten grondslag. Dit vraagt om meer in verbinding staan met onze omgeving en met collega’s van andere clusters. Het model onderscheidt vier categorieën van organiseren. Afhankelijk van de werkzaamheden, maken we met elkaar keuzes over hoe we iets aanpakken.
Daarnaast is het belangrijk dat onze bedrijfsvoering en de veranderingen die we hierin aanbrengen dit ondersteunen. Dit doen we door met elkaar in gesprek te blijven over de doelen die we willen bereiken en te leren van de ervaringen die we opdoen. Verbeteren doen we samen. De A3-methodiek is daarvoor leidend. Tevens worden hulpmiddelen zoals Lean ingezet.
We ontwikkelen onze dienstverlening aan inwoners en ondernemers door. We zijn bereikbaar via telefoon, mail, post, digitale kanalen, onze balies, maar ook via sociale media. Sinds medio 2019 is het mogelijk contact met ons te zoeken via Whatsapp en Live Chat. We bieden steeds meer producten en diensten digitaal aan. Onze website is volledig ingericht op de klantvraag en niet meer op informatie die wij willen delen. We monitoren hoe onze dienstverlening wordt ervaren en brengen verbeteringen aan waar nodig. In onze communicatie zijn we open, transparant en vriendelijk.
Belangrijke ontwikkeling in 2020 is voorbereiding op de Omgevingswet. Deze wordt, zo het nu lijkt, in 2021 van kracht. Een programmateam werkt aan de invoering. Hun opgave bestaat uit drie elementen:
- de wet zelf invoeren (instrumenten om de leefomgeving te reguleren)
- aansluiten op het nieuwe digitale stelsel waarin initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden snel kunnen zien wat is toegestaan in de fysieke leefomgeving.
- een andere manier van werken (integraal, in samenhang en onderlinge afstemming)