Begroting 2020

Krachtig Noordoostpolder

Ambitie 1 - Iedereen doet mee

Ambitie 1 - Iedereen doet mee

Doelstelling

Inwoners doen - zelfstandig of met de hulp van anderen – actief mee aan de samenleving en de arbeidsmarkt. Zij zijn financieel gezond, hebben (vrijwilligers) werk of dagbesteding, gaan naar school, hebben een sociaal netwerk en zijn voldoende zelfredzaam.

Portefeuillehouder(s)

Marian Uitdewilligen

Hans Wijnants

Trends en ontwikkelingen

Economie trekt aan maar aantal bijstandsgerechtigden daalt nog niet
Vaak zien we, als gevolg van de aantrekkende economie een daling in werkeloosheidsuitkeringen en bijstandsuitkeringen. De daling van het aantal bijstandsuitkeringen gaat minder snel dan de daling van het aantal werkloosheidsuitkeringen. Dat de daling van het P wet bestand niet gelijk loopt met de economische groei wordt toegeschreven aan de verhoging van de pensioenleeftijd, de beperking van de WW en vooral Wajong rechten en de komst van statushouders.

Participatiewet
Inwoners die zich maximaal ontwikkelen en participeren in de samenleving, daar is de uitvoering van de Participatiewet op gericht. Werken is een belangrijke vorm van participeren en zorgt ervoor dat inwoners een eigen inkomen verdienen. Wij ondersteunen inwoners bij het vinden en houden van werk. Daarin werken gemeente, de WerkCorporatie en Concern voor Werk nauw samen met werkgevers, re-integratiebedrijven en maatschappelijke instellingen.

Veel Nederlanders hebben moeite met hun financiële administratie
Het stelsel van inkomensvoorzieningen in Nederland is complex. De weg naar ondersteuning is moeilijk te vinden en niet altijd gemakkelijk toegankelijk. Armoede en schulden veroorzaken stress wat een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Samen met maatschappelijke partners zetten wij in op preventie en het voorkomen van schulden en armoede.

Interbestuurlijk programma
Nederland staat de komende tijd voor een aantal uitdagingen, zoals het tegengaan van eenzaamheid en het terugdringen van het aantal mensen met problematische schulden. Deze opgaven beperken zich niet tot de grenzen van een gemeente of regio. Het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen hebben daarom afgesproken om samen een aantal grote maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor de ambitie “iedereen doet mee” gaat het om:

  • Nederland en migrant goed voorbereid door een flexibeler asielstelsel, snellere terugkeer van migranten zonder verblijfsrecht en verbetering van het taalniveau en de arbeidsparticipatie van nieuwkomers.
  • Problematische schulden voorkomen en oplossen door onder meer beginnende schulden eerder te signalen en gemeenten meer mogelijkheden te geven om kosten van het beschermingsbewind te beheersen.

Reguliere bedrijfsvoering

Uitvoeren van de inkomensvoorzieningen, bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidies
Dit doen we op grond van de Participatiewet, Besluit bijstandverlening zelfstandigen, bijzondere bijstand, kwijtscheldingsbeleid, armoedebeleid en schulddienstverlening.

Bevorderen participatie
Niet iedereen doet nog mee aan de samenleving. Samen met partners zoeken we naar oplossingen om inwoners mee te laten doen. We helpen onze inwoners om aan het werk te komen en te blijven. Ook faciliteren we in de welzijnssfeer, zoals dagactiviteiten en ontmoetingsactiviteiten dichtbij huis in buurt of wijk, om eenzaamheid te doorbreken.

Zorglandschap transformeren
De transformatie vraagt een nieuwe manier van werken. Dat geldt voor professionals uit het hele veld: gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, onderwijs en werkgevers. De transformatie is een cultuurverandering en daarmee een uitdagend proces wat nog lange tijd in beslag zal nemen.

Verbonden partij(en)

-

Beleidskaders

  • Beleidsplan sociaal domein (2015-2018)
  • Deelplan Wmo (2015-2018)
  • Geactualiseerd beleidsplan Jeugd 2019
  • Deelplan Participatiewet (2015-2018)
  • Deelplan Minimabeleid (2015-2018)
  • Krachtig tegen Armoede (2017)
  • Beleidsplan Schulddienstverlening 2019
  • Besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ) (2019)
ga terug