Groen
Beleidskader:
- Beleidsplan Openbare Ruimte 2014-2024
Het beleid voor de openbare ruimte staat in het Beleidsplan Openbare Ruimte 2014-2024 (hierna: BOR). In het BOR heeft u gekozen voor de onderhoudsniveaus in de openbare ruimte. Dit zijn onderhoudsniveaus volgens de landelijke normen van de CROW. Het BOR is het kader en er wordt gewerkt conform het uitvoeringsplan Openbare Ruimte, zoals bedoeld in artikel 19 van de Financiële beheersverordening gemeente Noordoostpolder.
Ontwikkelingen 2020
We gaan door met de kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte
In 2020 wordt de eerder ingezette kwaliteitsverbetering voor de openbare ruimte doorgezet. Dat betekent vooral verbetering van het verzorgend onderhoud zoals een betere onkruidbeheersing in het groen en op de verhardingen. Ook aan andere vormen van kwaliteit, zoals de technische staat van onderhoud, wordt vervolg gegeven. Dat doen wij door:
- Aanbrengen van meer kleur in het groen met vaste planten. Langs hoofd- en toegangswegen van dorpen/wijken komt kleurrijke beplanting. Uiteraard doen wij dat in overleg met de bewoners.
- Slechte plantvakken verbeteren. In plantvakken met slechte beplanting, is veel ruimte voor onkruid. Sinds 2018 is extra budget beschikbaar om deze plantvakken te verbeteren. Het duurt een paar jaar voordat alle slechte plantvakken zijn vervangen. Daarna is een hoog niveau langs de hoofdstructuur haalbaar.
- Jaarlijks krijgen een aantal speelplaatsen een kwaliteitsimpuls.
- Renovatie van Wijkpark de Erven voorbereiden. Uitvoering is gepland in 2021.
- Actualisering Beleidsplan Openbare Ruimte.
Vervanging van zieke bomen
Door jaarlijkse inspectie wordt in beeld gehouden welke bomen op welk moment een risico vormen voor de veiligheid. In het geval van essentaksterfte wordt tijdig gesnoeid, gekapt en/of vervangen. Op deze wijze zorgen we er voor dat er geen onveilige situaties ontstaan. Een plan wordt gemaakt met keuzes over hoe en met welke boomsoorten de zieke bomen worden vervangen. De uitwerking van het plan wordt meegenomen bij de actualisering van het Beleidsplan Openbare Ruimte.
Wegen
Beleidskader:
- Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan 2012-2020
- Beleidsplan Openbare Ruimte
Ontwikkelingen 2020
Een nieuw plan voor wegen en bruggen
In aansluiting op het nieuwe Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan (GVVP) brengen we in beeld wat de vervangingsopgave is voor de wegen en bruggen. Dit plan geeft keuzes, prioritering en inzicht in de noodzakelijke toekomstige investeringen hiervoor. We kijken daarbij ook naar nieuwe ontwikkelingen zoals het gebruik van de wegen en bruggen en de toepassingsmogelijkheden van concepten als Smart City.
De wegen en bruggen worden, conform het uitvoeringsplan, op de afgesproken niveaus onderhouden. Wij prioriteren het onderhoud op basis van inspecties en ontwikkelingen. Voor de vervanging van de bruggen wordt jaarlijks een bedrag vanuit de bestemmingsreserve naar een afschrijvingsreserve gebracht. Vanwege het nieuwe BBV (Besluit Begroten en Verantwoorden) worden bruggen, die vervangen worden, vanaf 2017 geactiveerd.
Voor vervanging van wegen (rehabilitatie) wordt nog niet gereserveerd. Voor een deel van het wegennet is dit noodzakelijk. Er is een duidelijke toename van lokale verzakkingsschade van de wegfundering als gevolg van de droge zomers. We onderzoeken de wegen met veel schade in relatie tot de vervangingsopgave. Met het in beeld brengen van de vervangingsopgave houden we rekening met de belangrijkheid van de weg.
Begroting 2020
De beschikbare budgetten zijn voldoende voor de gekozen onderhoudsniveaus. Voor nieuwe wensen en ontwikkelingen is extra geld beschikbaar (zie programma 1). Er lijkt een trend in stijgende prijzen bij aanbestedingen. Dit kan de beschikbare budgetten onder druk zetten.