Begroting 2020

Missie, visie en lange termijn beleid

Sociale Structuurvisie

De sociale structuurvisie is gericht op het behouden en versterken van vitaliteit en veerkracht. Een sociaal en vitaal Noordoostpolder is een duurzaam Noordoostpolder. Een sociale structuurvisie geeft richting hoe om te gaan met de dynamiek, trends en ontwikkelingen, zodanig dat je de vitaliteit en leefbaarheid binnen de gemeente en de afzonderlijke kernen behoudt of stimuleert. Het gaat er hierbij om dat inwoners zich er thuis voelen, dat ze er goed kunnen wonen, werken en recreëren en hun vrije tijd doorbrengen en dat er een levensvatbaar voorzieningenniveau is. Of mensen zich ook daadwerkelijk thuis voelen hangt mede af van de strategische keuzes die de gemeente maakt ten aanzien van de thema’s als participatie van inwoners, behoud van voorzieningen, zorg voor kwetsbare bewoners, samenhang tussen fysieke, economische en sociale krachten, struikelblokken en kansen. De sociale structuurvisie geeft richting. De gemeente zet met de sociale structuurvisie duidelijke ambities en doelen neer. Dit vraagt om verbinding tussen opgaven en partijen. Dit vraagt om verbinding van mensen, dingen samen doen om iets voor elkaar te krijgen. Samen sociaal en vitaal!

De Sociale Structuurvisie ‘sociaal en vitaal op eigen kracht’ uit 2012 is gebaseerd op zes kernopgaven (prioriteiten):

  1. Onderwijs en bedrijfsleven sluiten op elkaar aan.
    Jongeren moeten in Noordoostpolder na hun opleiding aan de slag kunnen. Dat betekent dat onderwijsinstellingen voortdurend kijken naar de vraag van werkgevers. Daarnaast moet er binnen de gemeente een gevarieerd bedrijvenaanbod zijn.
  2. Iedereen doet mee.
    Wie moeite heeft om mee te komen, valt op en krijgt hulp. Als het even kan signaleren netwerken in de directe omgeving of iemand een steuntje in de rug nodig heeft. Zij ondersteunen buurt- en dorpsbewoners, maken oplossingen zichtbaar en houden in de gaten of het lukt om mee te doen.
  3. Versterken vrijwillige inzet, informele zorg & mantelzorg.
    Zorgen voor een ander is dankbaar werk en fijn om te doen. Een wandeling, een kopje thee of boodschappen doen. Noordoostpolder blinkt uit in vrijwillige inzet. De gemeente zet vrijwilligers in het zonnetje en biedt ondersteuning waar nodig. Zo krijgt de eigen kracht een extra stimulans.
  4. Herstructureren van het voorzieningenniveau.
    Makkelijk meedoen aan activiteiten in de dorpen en de wijken. Dat is het idee van deze kernopgave. De gemeente vindt het belangrijk dat er in ieder dorp een goed bruikbaar gebouw staat dat voldoet aan de behoeftes van gebruikers en dat voldoende ruimte biedt voor activiteiten. Dorpsbelangen, wijkplatforms en verenigingen zijn aan zet.
  5. Benutten buitengewoon Noordoostpolder.
    Het buitengebied is uniek in opzet en aantrekkelijk rustig en groen voor wie ‘naar buiten wil’. Die waarden zet de gemeente samen met ondernemers om in concrete producten. En de boerderijen die leegkomen? Daar is een nieuwe vorm van wonen en werken mogelijk. Zo krijgt het platteland de dynamiek die nodig is om er prettig te wonen, te werken en te verblijven.
  6. Wonen & leven.
    Inwoners kijken met gemeente en andere instanties in wat voor huis ze straks willen wonen. Ook sturen ze samen op leefbaarheid in hun eigen woonomgeving. In de bebouwing van dorpen en wijken gaat veel veranderen. Noordoostpolder heeft daardoor over vijftien jaar een heel ander leefklimaat. Inwoners zijn relatief ouder en woonwensen zijn anders. Dat is vertaald in een nieuw aanbod van woningen. De buurt is fijn, er is voldoende te doen dat past bij de levensfase van de bewoners.