Begroting 2020

Fysieke Leefomgeving

Ambitie 3 - Een veilige Noordoostpolder

Ambitie 3 - Een veilige Noordoostpolder

Doelstelling

Noordoostpolder blijft veilig.

Portefeuillehouder(s)

Jan Westmaas

Trends en ontwikkelingen

Structureel toegenomen inzet op burgemeesterstaken en -bevoegdheden
Dit is een landelijke trend. Dit vergt extra (structurele) inzet van medewerkers omdat de nadruk van de inzet bestuurlijke maatregelen betreft. Ketenpartners verwachten deze inzet ook van de gemeente, gelet op het feit dat de gemeente ‘regisseur op veiligheid' is. Het gaat om thema’s op het gebied van openbare orde & veiligheid in het algemeen en in het bijzonder op het snijvlak met andere thema’s (bijvoorbeeld het sociaal domein en ondermijning).

Crisisbeheersing
De Veiligheidsregio Flevoland is een samenwerkingsverband van alle gemeenten in Flevoland, Politie, Brandweer Flevoland en de geneeskundige zorg (GHOR Flevoland). De Veiligheidsregio zet de ontwikkelkoers in 2020 door, om er op die manier voor te zorgen dat zij op een duurzaam toekomstbestendig niveau komt. De Veiligheidsregio werkt aan een verregaande samenwerking met de Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek, op operationeel gebied en op het gebied van bedrijfsvoering. De Veiligheidsregio moet hiervoor extra middelen inzetten.

Ondermijning
Bestrijding van ondermijnende criminaliteit is een taak van alle veiligheidspartners, onder regie van de gemeente. We pakken de regie en stellen op basis van het opgestelde ondermijningsbeeld een plan van aanpak op en voeren deze uit, samen met veiligheidspartners. De aanpak richt zich op het voorkomen en bestrijden van criminaliteit waarbij onder- en bovenwereld mogelijk met elkaar vermengen of vermengd zijn.

Verwarde personen
Het is een landelijke opgave om een sluitende aanpak voor verwarde personen te realiseren. Gemeenten in Flevoland werken hierin samen en hebben rond de acute keten een sluitende aanpak ingevoerd. In Noordoostpolder wordt onderzocht of de lokale niet-acute keten rond verwarde personen sluitend is. Daarnaast wordt een regionaal onderzoek in Flevoland naar verwarde personen afgerond en de uitkomsten hiervan worden betrokken bij de lokale aanpak.

Wet verplichte ggz
Per 1 januari 2020 treedt de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) in werking. De implementatie van deze wet vindt in 2019 plaats en hierin wordt samen opgetrokken met de gemeenten in Flevoland. Voor de niet-acute taken kiezen gemeenten in Flevoland ervoor om deze de eerste twee jaar te beleggen bij GGD Flevoland. Daarna wil Noordoostpolder deze taken zelf uitvoeren. De komende twee jaar kan dan gebruikt worden voor het opdoen van expertise en lokaal implementeren. De invoering en werking van de wet richten zich op het bieden van passende geestelijke gezondheidszorg waarbij dit niet vanzelfsprekend in een kliniek is, maar mogelijk ook thuis.

Reguliere bedrijfsvoering

Vergunningen, toezicht en handhaving openbare orde en veiligheid
Wij verlenen vergunningen en houden toezicht op naleving van regels die de openbare orde en veiligheid beschermen. In onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan regels om de openbare orde te beschermen.

Bijzondere bevoegdheden
Landelijke wetten geven ons bevoegdheden en handvatten om de veiligheid te waarborgen. Denk hierbij aan de Wet Damocles, Wet Bibob en de nieuwe Wet verplichte GGZ, waar de crisismaatregel vanuit de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ) (2019) in op gaat.

Zorgen voor crisisbeheersing
Onder regie van de Veiligheidsregio, leveren we onze bijdrage aan de bestrijding van incidenten, crises en rampen.

Verbonden partij(en)

GR Veiligheidsregio Flevoland

GR GGD Flevoland

GR Omgevingsdienst Flevoland en Gooi & Vecht

Beleidskaders

·   Integraal veiligheidsplan 2018-2021 (2018)

ga terug